Läkarbesök...

Jag var hos en urolog läkare och hon var väligt duktig. Den här läkare som jag träffade hade redan kontaktat många doktorer om min hälsosituation, sedan hon fick remissen på mig. Undersökningen visad inga konstigheter men det blir ytteliggare röntgen oh undersökningar.

Nu pratar Vi om något annat, roligare. Jag ska fixa köttbullar så tänkt jag tippsa Er om reept..... Testa...smaka och se...

Köttbullar

köttbullar recept
Goda köttbullar gör du med detta recept.
Dela: Facebook facebook Twitter twitter email Mejl
Köttbullar kan man enkelt göra själv med detta recept. Riktigt gott med sås till och kokt potatis!

Klocka Tid: 45 min

Portioner 4 portioner

matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

  • 500 g köttfärs (blandfärs, nötfärs eller fläskfärs)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 1 ½ krm malen svartpeppar
  • ev. 1 ½ krm malen kryddpeppar
  • 1 ägg
  • 2 msk finhackad stekt röd eller gul lök (eller 1 msk finhackad ostekt röd eller gul lök)

Stekning:

  • 25 g smör eller margarin

Sås:

  • 2 msk vetemjöl
  • ½ dl matlagningsgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl sky (vatten + "stekrester")
  • 2 msk kalvfond eller en köttbuljongstärning
  • 1 tsk äkta soya

Gör så här:

Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt stå minst 10 minuter för att svälla.

Tillsätt salt och lägg i köttfärsen och blanda ordentligt.

Tillsätt peppar, ägg och lök och rör om så att det blandas ordentligt. (Blanda dock inte för länge för då kan smeten bli "seg".)

Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

Sätt på en stekpanna, lägg i matfettet och låt det bli ljusbrunt.

Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

Lägg upp köttbullarna på ett fat.

Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

Gör såsen: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med matlagningsgrädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.

Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den.

Vispa ner skyn i såskastrullen. Vispa ner kalvfond och soya.

Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.

Råa köttbullar på skärbrädan

Lägg köttbullarna på en avsköljd skärbräda.

Köttbullar, sås och potatis.

Köttbullar serverade med sås (detta recept) och potatis och lingonsylt.

gaffel Serveringstips:

Servera köttbullar och sås med kokt potatis, kokt broccoli och lingonsylt.

glödlampa Tips:

Tillsätt 1 tsk örtkryddor t.ex. timjan, basilika, mejram eller oregano

byt ut Variationstips:

Om man vill ha en lösare smet kan man öka mjölkmängden i mjölk och ströbröds-blandningen. Skulle smeten bli för lös kan man tillsätta lite potatismospulver eller potatismjöl. Man kan även byta ut allt eller delar av ströbrödet mot mosad eller riven kall potatis. 1 mosad potatis och ½ dl ströbröd t.ex eller 2 mosade potatisar och inget ströbröd. Vill man inte ha lök i köttbullarna är det bara att utesluta den.


Kommentarer
Postat av: DG

Så gott med köttbollar mamma, inte bullar :P

Saknar dig och din mat

2009-11-25 @ 13:47:38
URL: http://dergham.blogg.se/
Postat av: J

Dom ser väldigt goda ut , tänk om man kunde få smaka på en av dina Köttbullar .



mmmmmmmmmmmmmm

2009-11-26 @ 08:11:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0