Söndag och tulpaner...

Idag är det fint väder ute, soligt och klart så jag tänker hjälpa till och sätt vår löker. Vi köp lite blandat av vår lökar men det mesta blir tulpaner löker.



Visste du att…
strimmigheten hos rembrandttulpanerna ursprungligen orsakades av ett virus? När detta upptäcktes bannlystes dessa tulpaner från kommersiell handel, men förädlingen fortsatte och idag odlas strimmiga sorter som är virusfria.

Tulpanen är en av våra mest älskade snittblommor, men ibland kan man även finna den i blomsteraffären med löken kvar. Vackert blir det att ställa lökarna i en hög glascylinder med sand eller grus och lite vatten i botten.

Namn: Tulpan (Tulipa)

Familj: Liliaceae, liljeväxter.

Ursprung: Tempererade Eurasien - Centralasien.

Färg: Alla färger utom blå.

Beskrivning: Tulipa - från persiska dulband, turban.

Bakgrund: Tulpaner finns tillgängliga mellan oktober och maj, men högsäsongen är mellan januari och april. Köp tulpaner som visar blomfärg ordentligt.

Egenskaper: Tulpanerna fortsätter att växa i vasen. När man arrangerar tulpaner tillsammans med andra snittblommor kan tulpanerna placeras något lägre eftersom de snart växer i kapp de andra blommorna. Det är också roligt att tillåta tulpanerna att växa förbi de andra blommorna och på så vis ge buketten ett vilt och spretigt utseende.

Placering: Tulpanerna ska inte placeras nära färsk frukt, i drag eller i direkt solljus.

Sorter: 'Monte Carlo', 'Abba', och 'Leen van der Mark' är de tre populäraste sorterna i Sverige.

Skötsel: Nya snittytor ges med vass kniv innan blommorna ställs i vatten. Låt buketten stå kvar i förpackningen i någon timme och dra vatten. Näring behövs inte men vattnet bör bytas varje dag. En sval och mörk placering under natten ökar hållbarheten, som vanligtvis är mellan 4 och 8 dagar.




Kommentarer
Postat av: DG

Så fina tulpaner

2009-11-29 @ 11:16:11
URL: http://dergham.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0