Svininfluensan ur Kjell och Company sida...

http://www.kjell.com

Svininfluensan 

Kjell och Company har publicerat en intressant artikel på sin hemsida. Jag tycker att artikeln innehåller bra fakta och därför vill jag dela med Er som blogg läsare det. Faktan hämtad från dagspress, krisinformation.se, apoteket.se, 1177.se samt smittskyddsinstitutet.se

Sällan har det rustats och varnats så mycket för en väntad influensa som det gjort världen runt som det görs just nu.Anledningen till alla utropstecken beror på att den genetiska sammansättningen ser helt annorlunda ut jämfört med tidigare virus. Detta för med sig nackdelen att ingen förmodligen är immun.

Historia

De flesta influensavirus som drabbar människor uppkommer oftast genom en mikroorganism som sprids via fåglar eller grisar, före viruset når människor har det ofta haft ett antal år av ”anpassning” för att nå hela vägen till att kunna smitta mellan människor. 2009 års influensa misstänks komma från grisar och det är sen tidigare påvisat att människans och grisens cellfunktioner och immunsystem är mycket lika varandra.

Inkubationstid

Tiden från smittotillfället tills det att influensan bryter ut är i nuläget okänd, men sju dagar är satt som trolig maxgräns. Minimitiden för en vanlig influensa är en dag och det samma gäller förmodligen även den nya influensan.

Det tar alltså allt från 1 till 7 dagar före sjukdomen märks!

Smittvägar

Den huvudsakliga smittvägen är hostningar och nysningar, där virus fastnar på små partiklar eller droppar i luften, där man sedan blir infekterad genom att andas in dessa.

Andra troliga smittvägar är man får viruset på fingrarna och därefter för det in i kroppen via ögon, näsa eller hals – god handhygien är därför A & O!

Till motsats till vad många kanske tror sprider sig viruset sig lättare i kall och torr luft än varm och fuktig luft. AC-anläggningar bör dock inte kunna ”cirkulera” virus (gäller även i exempelvis flygplan. Med andra ord direktkontakt eller omedelbar närhet är största risken.

Symtom

Symtomen känns igen från en ”vanlig influensa”; feber, muskelvärk och luftvägsproblem.

  • Feber (94 %)
  • Hosta (92 %)
  • Halsont (66 %)

Även kräkningar (25 %) och diarré (25 %) har förekommit.

Om du blir sjuk

Om du upplever andningsproblem eller andra allvarliga problem så skall du snarast kontakta sjukvårdsrådgivningen för råd från expertis, ring 1177.

Har du frågor om influensan finns det ett telefonnummer upprättat för just detta:
              020 - 20 20 00         020 - 20 20 00 (upprättat av de gemensamt ansvariga myndigheterna).

Behandling

Som vid vanlig influensa finns det inte mycket mer att göra än att vila och dricka rikligt. Vid kraftig svettning som vid feberfrossa är det viktigt att behålla vätske- och saltbalansen.

Vid hög feber skall man också tänka på att hålla rummet svalt, undvika varma kläder/sängkläder samt undvika all form av ansträngning och avkylning.

För att undvika följdsjukdomar som öron- eller bihåleinflammation är det bra att ”palla” upp sig och inte ligga helt platt.

Tänk på: kroppstemperaturen är högst individuell – det är därför bra att ”provmäta” sig för att veta sin normala kroppstemp. Bra att veta är också att tempen är oftast cirka 0,5 grader högre på morgonen.

Personligt

  • Undvik kontakt med personer som du vet är sjuka.
  • Hosta eller nys i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du sen spolar ner.
  • Tvätta händer med tvål ofta och noggrant, använd handsprit som ett komplement.
  • Undvik peta i ögonen.
  • Undvik peta i näsan.
  • Undvik peta i munnen (snusare).
  • Är du linsbärare så behöver du vara extra noggrann med handhygienen, det kan det vara en fördel att under en period istället använda glasögon.

Arbetsplatsen

  • Använd pappershanddukar istället för tyghanddukar.
  • Torka av ytor som ni ofta kommer i kontakt med (räcke, telefoner, dörrhandtag och tangentbord etc.- på ”döda” ytor kan virus i vissa fall överleva upp till ett par timmar!)
  • Pengar är en smittokälla - tänk på att inte peta i ögonen eller lägga in en snus före du tvättat dina händer noggrant efter kontakt med pengar.
  • Diska noggrant.
  • Tvätta toaletter dagligen.
  • Använd Alcogel när sådan finns tillgänglig.

Kringmiljö

Tänk på att dörrhandtag och rulltrappors ”handtag” berörs av 1000 tals andra. Undvik platser med mycket folk samlat på liten yta (promenera istället för buss?). Tänk på att allmänna tidningar/foldrar på bussar, tåg och flyg lätt blir en smittbärare.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0