Aashura

Det var ett tag sen jag bloggade. Vi har haft mycket så hann jag inte blogga. Idag är den 4:e dagen av Muharram månaden i den arabiska/muslimska kalendern. Denna månad är mycket speciellt för oss, Shiiter och därför får Ni lite fakta om det.

Aashura eller 'āshūrā (arabiska: عاشوراء ), ”den tionde”, är först och främst en stor religiös högtid för shiitiska muslimer. Den firas till påminnelse av martyren Husayns död. Den tionde Muharram år 680 vid slaget vid Karbala försökte Alis son Al-Husayn göra uppror mot det umayadiska väldet och kalifen Yazid I. Slaget slutade med Husayns död och har blivit symbol för martyrskapet.

Enligt shiiterna är denna händelse den största händelsen i världshistorien. Sorgen över Husayns död manifesteras årligen i passionsspel. Det är de tio första dagarna i månaden Muharram som på det sättet ägnas åt sorgeriter med höjdpunkt den 10:e.

Jag vill passa på och tacka familjens kompis och vän, Maytham för en fin och vacker dikt som han skrev själv om Aashura. Maytham är mycket duktig på att skriva dikt på engelska också. Tack lille bror för dikten.
في صبح العاشر  كنت هناك
ما بين العرش
وجنة الله ودمع الرسول                
ورمل العراق وشمس كربلاء 
كان العزاء 
في صبح العاشر 
مابين القلب اليكبر في النخلة 
في فرح الطفل 
في الثوب الاسود 
في جرح المقلة ورمح الدموع 
في مدن اللطم 
مدن الذبح 
مدن الجوع 
في قمح الصبر 
في عسل النهر 
قي شمس الهور الساجده لكف القمر 

كان العزاء  
في قلبي كان العزاء 
في قلبك كان العزاء 
في قلب امي 
في قلب ابي 
في قلب محمد 
جرح محمد 
دموع محمد 
كان العزاء 
كان العزاء 
في صبح العاشر كنت وحيدا 
و معي ثدي الارض  يرضعني الحسين 
شمس الارض تمنحني الحسين 
حزن الارض يدمعني الحسين

Kvällsmat

I kväl lagade jag köttgryta med trattkantareller och grädde och den blev super god. Jag blev mycket glad när jojo undrade om det var kära J som lagade den.
Min make brukar vara mycket duktig på att laga mat och just köttgryta m trattkantareller brukar han lyckas väldigt bra med därför blev jag glad när jag fick höra jojos frågan om det var J som lagade den. Som vanligt blev det tomatris och vanlig vit ris, sallad, stektfiskfilé med burgul, ärtor och mandel och mayla7am (irakisk köttgryta m kikärtor).

Vi åt tillsammans allihoppa hemma hos oss och efter maten blev det fika med en tårta...




Halawintårta som blev vår Ied tårta...



Uppsala

Vi har varit i tre lördagar i rad i Uppsala. Vi hade mycket trevligt i alla gånger. Jag har gått runt på loppisen där på torget och kära maken gick till den elektroniska affären och handlar. Sedan blev det öppenbufë och sushi.

Det är mycket fräsch sushi och all mat där är i toppen kvalitet. Efter maten blev en runda på torget och affärar innan vi åkte hem.


Bilder på våra besök till resturangen





På söndagar blev det skogspromenad...I skogen hittade vi mycket trattkantareller så vi fyllde på en stor ikea påse. Det blev så självklart fina gula kantareller och taggsvamp...







Vårt firande

Idag köpte jag ett halvt lamm och grillat den i ugnen. Jag skulle ta bilder men tyvärr hann inte för vi var hungriga och det såg så got ut så hann jag inte med bilder.

Jag lagade två risgrytor och kära Lisa fixade salladen. Det grillade lammet var otroligt gott så det blev bara en liten bit kvar av den.
Kära dottern och svärdottern hade bakat Eid bakaelser och kakor. Båda var duktiga.

Nannas goda kakor

Lisas goda bakaelse


Kära barbarnen fick var sin liten peng



Eid Mubarak

Alla muslimer i hela världen firar Eid ul-Adha och jag vill passa på och gratulera ALLA muslimer i hela världen på den stora högtiden


Lite fakta om Eid ul-Adha

Eid ul-Adha ( عيد الأضحى), är en islamisk högtidsfest firad av muslimeroch druser världen över som ett minne av Ibrahims (Abrahams) villighet att offra  sin son enligt Guds order (se Koranen och Gamla Testamentet). Det är en av två festivaler firad av muslimer, som baserar sig på Koranen [1]. Liksom Eid al-Fittr börjar Eid ul-Adha med en kort bön följt av en predikat (khutba).

Eid ul-Adha firas årligen och infaller på den 10:de dagen i månaden av Dhul Hijja (ذو الحجة) enligt den islamiska månkalendern. Festligheterna pågår i två eller tre dagar beroende på land. Eid ul-Adha infaller dagen efter pilgrimerna är klara med hajj, den årliga vallfärden till Mekka i Saudiarabien av muslimer från hela världen. Det inträffar ungefär 70 dagar efter slutet av månaden Ramadan, då muslimerna fastar.

Man offrar bort ett får som skänks till de fattiga.

Traditioner och utövande

Män, kvinnor och barn förväntas klä sig i sina finaste kläder och utföra Eidbönen i valfri moské. Muslimer som har råd offrar deras bästa boskap (vanligast får, men även kameler, kor och getter) som en symbol av Ibrahims (Abrahams) offer. Det offrade djuret känt som "qurbani", måste klara vissa ålders och kvalitetsstandarder, annars betraktas djuret som ett oacceptabelt offer. Vanligtvis måste djuret vara åtminstone ett år gammalt. Enligt Koranen ska en stor portion av köttet skänkas till de fattiga och hungriga så att alla kan delta i festen som hålls under Eid ul-Adha. Det återstående tillagas till familjefirandet där släktingar och vänner bjuds. Under den här perioden så påminns även muslimerna om att dela med sig av sitt överflöd till de som har mindre (Zakat).

Det vanligaste välgörande förfarandet i det muslimska samhället som demonstreras under Eid ul-Adha är att försöka se till att ingen fattig muslim lämnas utan mat från offerdjuren under dessa dagar. Människorna ska försonas med varandra under denna dag, först med deras föräldrar, sedan med deras egna familjer och vänner.

Eid ul-Adha infaller alltid under samma dag enligt den islamiska kalendern. Datumet enligt den gregorianska kalendern varierar från år till år eftersom den islamiska kalendern följer månens cyklar och den gregorianska solens cykel. Detta gör att den islamiska tideräkningen är ungefär elva dagar kortare än den västerländska. Eid förekommer den 16:de nover varje år, men på arabiska kalendern så sker den i något annat datum.

RSS 2.0