Islam och kvinnor..

Många tror att den muslimska kvinnan är förtryckt vilket inte stämmer....

I fjorton hundra år så har den muslimska kvinnan rätten att äga egendom och rätten till skillsmässa medan Bara för drygt hundra år sedan, i England 1850, gavs kvinnorna till slut rätten att äga egendom. 1857 blev skilsmässa åtkomlig genom bildandet av domstolen för Skilsmässa och Äktenskapliga Frågor.

Kvinnan i Islam har haft hela tiden ett utmärkt stort värde och tagit mycket utrymme i marknaden och samhället.
Khadija, Profetens älskade hustru, som var en handelskvinna och som kunde föra sig bland män, hennes dotter Fatima, gick och höll tal bland folk och stod emot självaste kalifen Abu Bakr. Fatimas dotter, Zeinab, hon höll ett känt tal inför mördaren Yazid I, som än idag reciteras.

Sedan 50-talet så slog Irak nya rekord vad gäller jämställdheten. Det var en irakisk kvinna som blev den första kvinnliga ministern i ett arabiskt land. Inom många yrken så var de irakiska kvinnor kända och ramträdande t.ex. som polis, advokat, jurist, journalismen, konstnärer och arkitekter.
Dessa kvinnor såg inga problem med att vara aktiva båda politiskt och ekonomiskt.

Vad gäller äktenskap så det är viktigt att skilja på religionens påbud och kultur. I Islam så ger brudgummen sin fru en gåva, kallad mahr.  Mahr kan bestå av olika ting beroende på vad mannen vill ge och har råd med. Det kan vara smycken, pengar, en Koran, eller en Koranvers han lärt sig recitera. Gåvan är hennes privata och hon kan göra med den vad hon vill. Man köper inte sin fru utan hon får det som en present.

Många tror att dotterns far får gåvor av brudgummens familj. Tex kameler vilket kan  uppfattas som om man säljer sin dotter. Där har tyvärr traditioner spelat en stor roll och därför varierar det mellan ett och ett annat muslimskt land

Tyvärr så i dagens Islamiska värld, behandlas majoriteten kvinnor som andra klassens invånare av män.
Kvinnors status i Islam är en av jämlikhet och ära. Olyckligtvis, i den tid vi lever i nu, finns det inga sant Islamiska nationer, trots att det finns många samhällen där majoriteten invånare kallar sig själva för Muslimer.



Kommentarer
Postat av: Husse

Bra skrivet mamma

2009-12-10 @ 09:58:17
URL: http://skvallrarn.blogg.se/
Postat av: DG

Väldigt smart och fint skrivet mamma. Du är en livande bevis på hur bra muslimiska kvinnor är!

2009-12-10 @ 09:58:55
URL: http://dergham.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0