Vad är Svin influensa? Varför är det viktigt med vaccination?

Nya influensan A(H1N1), även kallad svininfluensan orsakas av en ny virusvariant som de flesta av oss saknar motståndskraft mot. Hittills är det framför allt unga och unga vuxna som har insjuknat. De flesta har blivit lindrigt sjuka. Av dem som behövt sjukhusvård har ungefär hälften lidit av någon bakomliggande sjukdom medan den andra hälften har varit tidigare friska personer i åldern 20–30 år.

Svininfluensan orsakas av en ny virusvariant. Viruset är en blandning av influensavirus från svin, fågel och människa och smittar mellan människor. Eftersom ingen tidigare har haft den här influensan saknar de flesta troligen motståndskraft mot den.

Personer i alla åldrar kan drabbas av svininfluensan, men hittills är det framför allt unga och vuxna under 30 år som har insjuknat, medan äldre personer har drabbats i mindre utsträckning. Studier av immunförsvaret hos äldre människor tyder på att de har varit utsatta för en släkting till viruset och därför kan ha en viss motståndskraft. Att så många yngre, i övrigt friska personer har insjuknat kan bero på att de aldrig tidigare har drabbats av något influensavirus.

De flesta som insjuknat i svininfluensan har blivit lindrigt sjuka – endast en mindre andel av de sjuka har behövt sjukhusvård. Ungefär hälften av dessa patienter har lidit av någon bakomliggande sjukdom, till exempel kronisk lungsjukdom eller hjärt- och kärlsjukdom. Den andra hälften har varit tidigare friska personer i åldern 20–30 år. Som vid alla influensaepidemier har det inträffat dödsfall, ett fåtal även i Sverige.

Smittan upptäcktes först i USA och Mexiko. I och med att svininfluensan snabbt fick fäste i stora delar av världen klassade Världshälsoorganisationen, WHO, den som pandemi i juni 2009. En pandemi är en epidemi som finns på flera kontinenter och smittar lätt mellan människor.

Vaccinet mot svininfluensan är gratis för alla som bor eller vistas en längre tid i Stockholms län. Under vecka 42–44 vaccineras gravida, riskgrupper och personal inom vård och omsorg. Från vecka 45 beräknas övriga invånare erbjudas vaccin.

Det är viktigt att så många som möjligt, helst alla, vaccinerar sig. Det finns tre viktiga skäl att vaccinera sig:

  • För att skydda dig själv från influensan och eventuella följdsjukdomar.
  • För att skydda dem som riskerar att bli svårt sjuka av influensan och dem som av olika skäl inte kan vaccinera sig.
  • För att hejda smittspridningen och därmed hindra att viktiga verksamheter i samhället slås ut av att många blir sjuka samtidigt.

I fredags tog jag vaccin för Svin influensa och låg hela lördag i sängen med feber och mycket säghet i kroppen, ont och rödnad i armen där fick jag sprutan. Allt detta är helt normalt och vanliga tecken på vilken vaccin som helst.

Min bästa väninna Sohaila har också vaccinerat sig igår så Gå Du också och vaccinera dig.
Ha en trevlig fortsättning på dagen

Kommentarer
Postat av: Assiya

Tung blogg :)

2009-10-18 @ 21:31:48
URL: http://icyas.blogg.se/
Postat av: DG

Shit vad du är duktig

2009-10-19 @ 09:29:29
URL: http://dergham.blogg.se/
Postat av: Soso

Bra Bushbush .Det är jötte bra tal och skrift.

2009-10-31 @ 13:18:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0